Onder de loep
14 mei 2021
Uit de resultaten van een onderzoek dat CNV eergisteren uitbracht, blijkt dat steeds meer werkenden door de coronacrisis last hebben van stress en tegen een burn-out aanzitten. Ook zouden werknemers vaker te kampen hebben met agressie van klanten of collega’s. CNV roept werkgevers en werknemers op om alert te zijn.
Herken je hier iets van bij jezelf? Dan komt misschien de vraag in je op waar je dan precies alert op kunt zijn.
- Je kunt alert zijn op de omstandigheden en kijken of je hieraan iets kunt veranderen. Een analyse van de omstandigheden kan een verklaring opleveren voor hoe je je gedraagt en hoe je je voelt, maar het is moeilijk en soms zelfs onmogelijk om omstandigheden zoals de coronacrisis of het verplichte thuiswerken te veranderen.
- Je kunt ook kijken naar hoe je reageert op de omstandigheden en hier iets aan veranderen. Ook niet makkelijk maar dit ligt wèl binnen je eigen invloedssfeer.
Dus – om bij de onderwerpen van het CNV-onderzoek te blijven – wil je een burn-out voorkomen of wil je minder last hebben van andermans agressiviteit? Geef dan niet alleen de omstandigheden of de ander de schuld maar neem ook jezelf eens onder de loep. Als beginnetje volgen hierna twee oefeningen voor zelfonderzoek.
Oefening 1 (stress): denk terug aan 5 voor jou stressvolle gebeurtenissen en schrijf voor al deze gebeurtenissen op wat je direct na die stressvolle gebeurtenis hebt gedaan om weer een beetje tot rust te komen. Deed je wel iets? En hielp het? Zie je misschien een vast patroon hierin?
Bedenk vervolgens een aantal alternatieve manieren om tot jezelf te komen na een stressmoment en schrijf deze ook op. Probeer ze bij nieuwe stressmomenten uit en kijk welke voor jou het beste werkt.
Oefening 2 (irritatie/agressie). Denk terug aan de laatste keer dat je te maken had met geïrriteerd of zelfs agressief gedrag van iemand anders. Noteer hoe je op die situatie hebt gereageerd, wat je in die situatie hebt gedaan. Verplaats je daarna in de situatie van de ander en probeer een aantal redenen op te schrijven waarom die ander volgens jou agressief geweest zou kunnen zijn. Pik 1 van die redenen er voor jezelf uit en verzin 3 manieren waarop iemand jou nog kwader zou kunnen maken. Bedenk daarna ook 3 reacties waarmee iemand jou tot bedaren zou kunnen brengen. Vergelijk deze 6 fictieve reacties met jouw reactie in de situatie waarmee je deze oefening begon. Was jouw oorspronkelijke reactie de beste?
Leuk hoor die oefeningen, denk je misschien. Als je veel last hebt van stress, tegen een burn-out aan zit of regelmatig met agressiviteit in je omgeving te maken hebt, dan werken de hiervoor genoemde zelfhulp-oefeningen natuurlijk slechts als een druppel op de gloeiende plaat. Gedragspatronen bij jezelf herkennen is al lastig, laat staan het doorbreken ervan. Als coach kan ik je hierbij helpen. Kijk eens rond op m’n site voor de mogelijkheden.